Tip van de maand

Tip van de maand ·

December - Geniet van het "winterlandschap"

Laat uw vijverfilter – bij voorkeur – werken tijdens de winter. Zolang er circulatie is, kan het systeem in principe niet kapotvriezen*. Beslist u toch om de circulatiepomp af te zetten, en heeft u een externe filter, dan moet u het water aflaten en de filter + UV binnenzetten. Heeft u echter een biologische filtering, en u wenst – om één of andere reden – de circulatie toch stop te zetten, zorg dan dat de pomp niet kapot kan vriezen.

Heeft u een siervijver, voeder uw vissen dan ook tijdens de winter, maar niet overdadig en met aangepast zinkend voer. Ook al zijn hun bewegingen miniem, toch moeten de dieren voeding binnen hebben, zodat niet alle weerstand verdwenen is wanneer de lente eraan komt. Indien u vissen voedert, moet u het filtersysteem actief laten en bij voorkeur ook winterbacteriën gebruiken.

Zorg ervoor dat uw vijver niet dichtvriest. Soms is de circulatie van de filter voldoende, indien niet, kan je ijsvrijhouders plaatsen die de plek ijsvrij houden door middel van de opborrelende bellen. Op deze manier zullen ook schadelijke gassen verdreven worden én wordt zuurstof toegediend. Een andere manier is om uw zuurstofpomp te gebruiken.

Het is ook beter een deel van de sneeuw op het ijs voorzichtig weg te halen. Een straaltje zonlicht in de donkere winterperiode doet wonderen. (vitamine D productie bij vissen).

  • Bij zeer lage temperaturen moet u natuurlijk het systeem in de gaten houden. Ieder systeem heeft namelijk andere aansluitingen, slangdiktes, debiet, ..