Tip van de maand

Tip van de maand ·

Juni - Onderhoud

Juni wordt vaak de groeimaand genoemd. Planten groeien weelderig, waardoor tijdig bijknippen een must wordt. Leliebladeren worden best onder het wateroppervlak afgeknipt.
Zorg dat de KH hoog genoeg is, en dat er voldoende voeding in de vijver zit, zodat zuurstofplanten goed kunnen groeien.

Als de waterwaarden goed staan, zullen planten sneller de voedingsstoffen opnemen. Dit resulteert in een heldere vijver en voorkomt – in veel gevallen – een aangroei van nieuwe algen.

Stuifmeel, pollen, zand of stof vervuilen het vijveroppervlak. Zorg ervoor dat deze via een oppervlaktezuiger (skimmer) verwijderd worden. Hoe meer stofdeeltjes het water vervuilen, hoe hoger de kans op algen. Ook na zware regenval bevat een vijver vaak meer vuil dan anders.

Zwemvijvers moeten hun waterwaarden op punt houden, en zorgen dat de zwemtemperaturen niet te hoog worden bij gebruik van een warmtepomp.

Pasgeboren visjes en kikkertjes zullen uw vijver bevolken. Geef aangepaste voeding en zorg ervoor dat ze voldoende schuilplaatsen hebben (op basis van zuurstofplanten).

Regelmatig bacteriën toevoegen is zeer nuttig voor verwerking van afvalstoffen, maar ook productie van CO2, .. Ook Sludge reducer doet vaak wonderen..